Kvinnor lägger mer pengar på skönhet och sitt utseende än vad män gör – det visar sig i antalet skönhetsoperationer bland annat. Många väljer att själva bekosta sin överviktsoperation än att vänta i kö hos landstinget.

operation sjukhus läkareDet är olika i beteende mellan män och kvinnor, på vissa punkter. Något vi skrivit tidigare om är att män generellt sett lånar mer än sina kvinnliga motsvarigheter. Eller till dyrare saker än vad tjejer lägger lånade pengar på. Något som inte verkar förändrats nämnvärt genom åren.

Fortfarande är det så att kvinnor lägger mer pengar på kläder och skönhet, i högre grad även på skönhetsoperationer och ingrepp för att ta bort övervikt. I Sveriges Radio kan en läsa om hur en kvinna valde att bekosta sin egen överviktsoperation, detta eftersom att landstinget har en restriktiv hållning kring hur pass överviktig det krävs att personen är för att remitteras till just ett ingrepp som gastric bypass och liknande.

Personen i fråga sökte först vård hos landstinget i Göteborg för att hoppas få operera bort delar av övervikten. Då vägde hon 138 kilo och hade ett högt BMI på hela 36, ett högt värde men inte nära den översta gränsen som ligger på 40, bara snäppet högre den nedre gränsen på 35. Men hon fick en lång väntetid operation hos landstinget och bland annat för att hon inte utvecklat sidosjukdomar som till exempel diabetes och högt blodtryck. Det gjorde vidare att hon också hamnade längst ner på listan och skulle ha fått vänta i hela fem år på en operation.

Bekostade sin egen operation

I stället valde hon alltså att själv bekosta sin operation och lånade pengar för att ha råd att genomföra den. Nu efter fyra år har hon gått ner till nästan hälften av vikten, och ligger på det lite mer hälsosamma 76 kilo och säger i artikeln att hon ”har fått ett nytt liv”.

  • Antalet överviktsoperationer på Sahlgrenska minskar men ökar på privata kliniker
  • Fördelen många ser är att man får operationen snabbare och att man kan välja läkare mer fritt
  • Det kostar kring 60 000 upp till ungefär 120 000
  • Många tar lån för att ha råd men får även stöd av sina arbetsgivare genom bruttolöneavdrag