post

Sverige ses ofta som ett väldigt jämställt land men fortfarande tjänar kvinnor mindre och tar mer ansvar för hem och familj. Ojämställdheten syns också i vården där kvinnors problem ofta inte tas på allvar.

Ojämställdhet inom vården är något som har uppmärksammats allt mer under de senaste åren. Ett exempel på ojämställd vård är att kvinnor i lägre grad än män får rätt vård när de drabbas av hjärtsjukdom. De får också vänta längre på vård vid hjärt- kärlsjukdom och risken att dö vid en hjärtinfart är betydligt högre hos kvinnor än hos män. Ett annat exempel på när vården inte tar kvinnors besvär på allvar är vid sköldkörtelproblem. Det är betydligt vanligare att kvinnor har problem med sina sköldkörtlar, till exempel underproduktion av sköldkörtelhormon, än män samtidigt som vårdbemötandet ofta brister. Många frågar sig om sköldkörtelsjukdomar är lågt prioriterade på grund av att åtta av tio drabbade är kvinnor?

Symptom på sköldkörtelproblem

De vanligaste problemen med sköldkörteln är över- eller underproduktion av de hormoner som bilas i körteln. När din sköldkörtel producerar för mycket hormoner kallas det hypertyreos och när du har för lite sköldkörtelhormon har du drabbats av hypotyreos. Symptomen skiljer sig åt och behandlas på olika sätt.

Den vanligaste åkomman är underproduktion av hormon. Symptomen vid hypotyreos kommer smygande och det kan därför vara svårt att reagera på att något är fel. Tecken på hypotyreos är bland annat:

  • Du blir tröttare än vanligt och orkar mindre än du tidigare gjort.
  • Du blir kall och frusen.
  • Du får allt svårare att koncentrera dig.
  • Du blir nedstämd och kraftlös.

Efter ett tag blir symptomen vanligtvis ännu mer uttalade samtidigt som du kan drabbas av håravfall, förstoppning, låg puls och värk i leder och muskler. Eftersom de tidigare symptomen är diffusa kan det vara svårt att få vården att ta dig på allvar och ta de prover som behövs. Därför är det viktigt att ha sköldkörtelproblem i åtanke om du plötsligt känner dig tröttare och mer nedstämd än du tidigare gjort. Det finns bra behandlingar mot problemen och de flesta kan leva ett normalt liv vid rätt behandling.